907 látogató
No Comments | Cimkék:

Bakonyi sertéstokány recept

(1 szavazat, átlaga: 2.00 az 5-ből)
Loading ... Loading ...

Hozzávalók:

  • 1 kg sertéscomb vagy lapocka
  • 25 dkg kolozsvári húsos füstölt szalonna
  • egy kevés olaj (ha kell)
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2-3 füstölthús-kocka
  • 30 dkg gomba (több féle is lehet)
  • őrölt bors
  • esetleg só
  • vegeta ételízesítő (ha kell)
  • 3 dl tejföl
  • keményítő vagy liszt a sűrítéshez

Elkészítés:

A sertéshúst hosszúkás hasábokra, a szalonnát kockákra, a gombát nagyobb szeletekre, a hagymát finomra vágjuk. Az edényben a szalonna zsírját alacsony fokozaton kiolvasztjuk. (Ha kevésbé zsíros, egy kis zsiradékot még tehetünk hozzá.) Mikor kezd pirulni, beletesszük a vágott hagymát. Egy kicsit dinszteljük, majd beletesszük a felvágott húst. Gyakori kevergetés mellett fehérre sütjük. Közben beletehetjük a füstölt ízű kockákat is. Ha már néhol kezd barnulni a sütéstől a hús, akkor beletesszük a gombát, majd borsozzuk. (Ha kell, ilyenkor még lehet sózni, attól függ, hogy milyen sós volt a szalonna és a leveskocka.) Jól összeforgatjuk az egészet, és fedő alatt pároljuk tovább. Ha a gomba és a hús megpuhult, behabarjuk. Ha sok szaftot szeretnénk, akkor tegyünk bele előtte vizet is, és több keményítőt (lisztet) használjunk. Galuskával, tésztával, krokettel vagy burgonyapürével kínáljuk.

Megjegyzés:

Pulyka- és csirkehúsból is nagyon finom. Tehetünk bele többféle gombát is, attól is jobb ízt kap.

Hasonló receptek:

  1. Bakonyi csirkeszárnyak Hozzávalók: 1 kg csirkeszárny 50 dkg gomba 15 dkg füstölt szalonna 2 db paprika 2 db paradicsom 3 fej vöröshagyma 1 evőkanál pirospaprika 2 dl tejföl 2 evőkanál liszt só...
  2. Bakonyi csirkepaprikás Hozzávalók: 1 db 1,5 kg-os csirke 2-3 közepes fej hagyma 10 dkg szalonna (vagy esetleg olaj és zsír fele-fele arányban) 1 zöld tv paprika pirospaprika só 20-25 dkg gomba 2...
  3. Bakonyi csirkecomb Hozzávalók 4 személyre: 4 csirkecomb 1 nagy fej hagyma 25 dkg sampinyon gomba 1 zöldpaprika 4 evőkanál olaj 2 evőkanál liszt 1 kávéskanál pirospaprika 1 evőkanál paradicsompüré 1 dl száraz...
  4. Bakonyi húsos palacsinta Hozzávalók: 8 db palacsinta 2 db csirkecomb 1 db paprika 1 db paradicsom 1 fej vöröshagyma pirospaprika só bors 2 evőkanál tejföl étolaj A mártáshoz: 30 dkg szeletelt gomba (konzerv)...
  5. Bácskai gombás rizs Hozzávalók: 25 dkg rizs 15 dkg gomba 4 zöldpaprika 2 paradicsom 1 fej vöröshagyma zsír vagy vaj pirospaprika majoranna bors só esetleg sült szalonna Elkészítés: Az apróra vágott hagymát kevés...

Szólj hozzá

*